Contact: Yvonne Vincenten

  info@natuurgeneeskundeleiden.nl

  (06) 511 011 64

Lessen voor gezondheid en geluk

Over de hele wereld zijn er gedreven mensen die onderzoek hebben gedaan naar gezondheid en geluk. Een aantal adviezen die zij geven vind je hieronder. Ook vind je een enkele tips uit de opleidingen die ik heb gevolgd.

Kies een onderwerp dat jou interesseert en kijk of er iets is, waar je mee aan de slag wilt. Voor duurzame verandering geldt; begin klein, pas bijvoorbeeld één of een paar dingen aan in jouw voeding. Ervaar hoe dat bevalt, of het écht bij jou past, of jij je er goed bij voelt. Ieder mens is immers anders.

Veel leesplezier en inspiratie gewenst! Als je vragen hebt, kun je altijd contact met me opnemen.

 Gezonde voeding

Basisvoeding is alle voeding die wordt genuttigd in de vorm van bijvoorbeeld maaltijden, dranken en tussendoortjes. Kies daarbij vooral voor het volgende:

- Groenten en fruit: eet een ruime hoeveelheid groenten en fruit. Varieer met groenten van het seizoen, en in de verschillende kleuren met afzonderlijke eigenschappen. Denk daarbij ook aan het milieu door zo veel mogelijk gewassen uit (jouw eigen regio in) Nederland of anders uit Europa te kiezen. Al lukt dat voor sommige voedzame producten niet zoals bijvoorbeeld bananen.

Goede bronnen van koolhydraten zijn onder meer: wilde- en zilvervliesrijst, volkorenpasta, boekweit, quinoa, bataat en aardappel, peulvruchten zoals kikkererwten en linzen.

- Zorg dat je tenminste evenveel onverzadigde als verzadigde vetten binnenkrijgt. Zet in plaats van vlees wat vaker vette vis op het menu, want vis bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Voorbeelden van vette vis zijn verse makreel, wilde zalm, sardientjes, tarbot en haring. Voor het klaarmaken van vis is stomen de beste bereidingswijze. Ook in plantaardige oliën zoals walnootolie, hennepolie, saffloerolie en lijnzaadolie zitten meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze oliën kunnen goed worden gebruikt voor het aanmaken van salades of in koude gerechten. Verwarm ze niet. Deze oliën moeten koudgeperst zijn en worden bewaard in een fles van donker glas in een donkere kast.

- De vetten voor bakken, braden en frituren moeten voor het grootste deel verzadigd zijn, zoals ghee, ossewit, kokosvet, palmvet, arachideolie of oleic olijfolie (verkrijgbaar bij de biologische winkel).

- Zorg voor een goede kwaliteit van eiwitten: verhoog de consumptie van plantaardige eiwitten: tofoe, tempeh, peulvruchten, verse noten en zaden (zonnebloem,- pompoen- en pijnboompitten). Kies daarnaast voor eieren, vis en bij voorkeur biologisch vlees.

- Gebruik als zoetmiddelen stevia, agave- en ahornsiroop, oligofructose, biologische jam gezoet met appelsap, of biologische marmelade.

- Drink voldoende; 1,5 tot 2 liter water per dag.

Biologisch dynamische kwaliteit of EKO-keurmerk: gebruik zoveel mogelijk producten met dit label vanwege de hogere voedingswaarde. Bovendien zijn ze onbespoten zodat het lichaam niet wordt belast met de gifrestjes. Is biologisch te duur, kies dan vooral producten uit Nederland en van het seizoen.

Meer informatie over gezondheid en goede voeding vind je onder andere op de website van de Natuur Diëtisten Nederland.


"Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding"

Deze inmiddels beroemde uitspraak komt van de Griekse arts Hippocrates. Hij leefde van 460 voor Christus tot 370 voor Christus.

 


Tweevoudig Nobelprijswinnaar prof. dr. Linus Pauling heeft de term 'orthomoleculair' geïntroduceerd: orthos betekent "goed" en moleculair wil zeggen "betreffende moleculen". Ofwel: het lichaam heeft de juiste moleculen nodig, uit voeding, om goed te kunnen functioneren. De orthomoleculaire geneeskunde is gericht op het herstellen en stimuleren van de eigen geneeskracht van het lichaam, door te zorgen voor optimale beschikbaarheid van alle moleculen die voor herstelprocessen nodig zijn.  



 Basis supplementen voor energie en weerstand

Uit onderzoek van onder meer TNO en de Stichting Orthomoleculaire Educatie blijkt dat we voedingsstoffen tekort komen, ook al eten we nog zo gezond en gevarieerd. Terwijl ons lichaam wél elk stofje hard nodig heeft om het werk goed te kunnen doen. Daarom zijn de volgende supplementen als basis voor iedereen aan te bevelen. Kies daarbij voor merken die vitaminen en mineralen gebruiken die het lichaam herkent als 'lichaamseigen stoffen' en die het dus goed kan opnemen. Daarbij kun je denken aan merken zoals bijvoorbeeld Bonusan, Vitals, Vitakruid, AOV, Solgar of Orthica. 

1) Een hooggedoseerde multivitamine.

2) Vitamine D3: 1.000 IE (Internationale Eenheden) ofwel 25 microgram (mcg). Deze is nodig voor onder meer sterke botten en een goede weerstand. Als deze dosering al in je multivitamine zit, hoef je het niet extra in te nemen. Ook hoeft dat niet, als je elke dag van het jaar minimaal 20 minuten met blote armen in de zon zit; dan zou je zelf voldoende vitamine D moeten kunnen aanmaken. Maar dat redden mensen in Nederland normaliter niet.

3) Visolie, krilolie of - als je vegetariër of veganist bent - omega-3-olie uit zeealgen: let op dat het zuivere olie is, zonder allerlei metalen of andere belastende stoffen erin. Als je twee keer per week vette vis eet zou je voldoende omega-3-olie binnen moeten krijgen.

4) 1.000 mg vitamine C, liefst in een gebonden vorm zoals bijvoorbeeld een ester-C of een ascorbatencomlex. Vitamine C is onder meer nodig voor gezonde bloedvaten en een goede weerstand. Als je een verkoudheid of griepje voelt opkomen, kun je de dosering verhogen naar 2.000 mg. Dit neem je dan bijvoorbeeld elke 3 à 4 uur. Als je darmen gaan rommelen moet je de dosering wat verlagen. Dan krijg je namelijk teveel vitamine C binnen, wat de darmen eruit werken. Als het niet voldoende werkt, verkort je juist de tijd tussen de inname van de vitamine C. Op die manier kun je tijdelijk de dosis verhogen, zodat de weerstand wordt ondersteund om het virus 'te lijf' te gaan.

Voor kinderen zijn er goede supplementen op de markt die ze kunnen kauwen. Volwassenen die het moeilijk vinden om supplementen door te slikken kunnen ook kiezen voor bijvoorbeeld een multivitamine in een poedervorm.

 

Lichaamseigen stoffen zijn stoffen die van nature in het lichaam aanwezig zijn. Zij vervullen een nuttige rol bij het functioneren en het gezond blijven van het lichaam. Het lichaam ondervindt hinder of schade van iedere substantie die er niet in thuishoort. Daarom is het belangrijk om voor gezonde, 'voedende' voeding te kiezen en, als aanvulling daarop, voor passende supplementen.

Met supplementen kun je méér doen dan alleen tekorten opheffen door minder gezonde voeding. Aan extra gezondheidsbescherming en verbetering komt het lichaam echter pas toe als in de basisbehoeften is voorzien. 

 Vijf lessen van mensen aan het einde van hun leven

Bronnie Ware heeft vele jaren gewerkt in de palliatieve zorg. Zij zorgde voor mensen in de laatste drie tot twaalf weken van hun leven. Zij zag dat mensen enorm groeien als ze met hun eigen sterfelijkheid worden geconfronteerd. Sommige veranderingen waren fenomenaal. Ieder ervaarde allerlei emoties, zoals ontkenning, angst, boosheid, wroeging, ontkennig en uiteindelijk acceptatie. Werkelijk iedere persoon vond vrede voordat ze vertrokken.

Als Bronnie vroeg of ze ergens spijt van hadden, of dingen anders zouden doen, kwamen gemeenschappelijke thema's naar voren. Telkens weer. Op internet schreef ze daarom een blog waarin ze mensen vragen stelde over de laaste fase van hun leven: waar hebben ze spijt van, wat zouden ze nu anders aanpakken? Binnen een jaar was haar weblog meer dan drie miljoen keer bezocht, en besloot ze haar ervaringen op te schrijven in het boek "The Top Five Regrets of the Dying". Het is in het Nederlands vertaald; "Als ik het leven over mocht doen". Het gaat over de volgende vijf, gemeenschappelijke thema's:

1) Ik wens dat ik de moed had om mijn leven op mijn eigen manier te leiden, niet het leven dat anderen van me verwachtten

Hier had het grootste aantal mensen spijt van. Wanneer mensen zich realiseerden dat hun leven bijna voorbij was en er eerlijk op terugkeken, dan zagen ze heel helder hoeveel dromen onvervuld zijn gebleven. De meeste mensen hebben niet eens de helft van hun dromen waargemaakt. Zij zagen pas aan het einde van hun leven dat dit kwam, door keuzes die zij zelf juist wel of juist niet hadden gemaakt. Het is heel belangrijk om in ieder geval een aantal dromen na te jagen. Het is te laat als je gezondheid sterk achteruit gaat. Gezondheid brengt een vrijheid waar weinig mensen zich bewust van zijn, totdat ze die niet langer hebben.

2) Ik wens dat ik niet zo hard had gewerkt

Deze kwam van elke mannelijke patiënt die Bronnie Ware heeft verzorgd. Zij misten de jeugd van hun kinderen en het gezelschap van hun partner. Vrouwen spraken er ook over, maar waren in de tijd van het onderzoek vaker thuis. De mannen die Bronnie verpleegde hadden diepe spijt dat ze zo'n groot deel van hun leven werkend hebben doorgebracht. In de huidige tijd geldt dit ook steeds vaker voor vrouwen. Door je levensstijl te vereenvoudigen en steeds bewuste keuzes te maken, heb je minder geld nodig dan je denkt. En door meer ruimte in je leven te creëren, word je gelukkiger en sta je meer open voor nieuwe mogelijkheden, die beter bij jou passen.

3) Ik wens dat ik de moed had om mijn gevoelens te tonen

Veel mensen onderdrukken hun gevoelens om zoveel mogelijk in harmonie met anderen te blijven. Daardoor geven ze niet de ruimte aan hun capaciteiten, om te worden wie ze werkelijk hadden kunnen worden. Dit maakt dat aandoeningen kunnen ontstaan die gerelateerd aan de verbitterdheid en frustraties die ze met zich meedragen. We hebben de reacties van anderen niet in de hand. Wanneer je begint om je eerlijk uit te spreken kunnen mensen daar bijvoorbeeld afwijzend op reageren, maar uiteindelijk het brengt de relatie naar een nieuw en gezonder niveau. Het is ofwel dat, ofwel het bevrijdt je van ongezonde relaties in jouw leven. Zoals Bronnie het noemt: "Either way, you win."

4) Ik wens dat ik in contact was gebleven met mijn vrienden en dierbaren en hen had verteld dat ik om hen geef

Vaak realiseren mensen zich niet ten volle de voordelen van het hebben van oude vrienden, totdat ze in de palliatieve fase komen en het niet meer altijd lukt om deze vrienden op te sporen. Veel mensen waren zo druk met hun eigen leven, dat ze "gouden vriendschappen" lieten verwateren. Er was vaak spijt dat ze niet meer tijd en energie in vriendschappen hebben gestoken die ze verdienden. In die laatste periode van het leven, zijn liefde en relaties het belangrijkste wat er is.

5) Ik wens dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn

Dit wordt verrassend genoeg vaak gezegd door mensen aan het einde van hun leven. Velen realiseerden zich pas op het einde dat geluk een keuze is. Ze zaten vast in oude patronen en gewoonten. Deze vertrouwdheid overstemde hun emoties en hun fysieke leven. Door de angst voor verandering leek het voor henzelf en anderen alsof ze tevreden waren. Tewijl diep van binnen er een verlangen zat om écht te genieten en plezier te hebben. Als je op je sterfbed ligt, doet het er niet meer toe wat anderen van je denken. Hoe mooi zou het zijn om die vreugde en plezier toe te laten, lang voordat je sterft. Zoals Bronnie het omschrijft: "Leven is een keuze. Het is jouw keuze. Kies bewust, kies wijs, kies eerlijk. Kies geluk."


"Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis
waar we het allerbangst voor zijn.
We vragen ons af:
Wie ben ik dat ik briljant, buitengewoon aantrekkelijk, getalenteerd en geweldig zou zijn?
Maar waarom eigenlijk niet?
Je bent toch een kind van God?
Je moet je niet kleiner voordoen dan je bent
opdat de mensen om je heen zich vooral niet onzeker zouden gaan voelen.
We zijn geboren om de luister van God uit te dragen die in ons woont.
Niet slechts in enkelen van ons, maar in ons allemaal.
Als wij ons licht laten schijnen, geven we anderen onbewust toestemming om dat ook te doen.
Als wij bevrijd zijn van onze eigen angst, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen."

Uit het boek 'Return to love' van Marianne Williamson


Geluk is er als dat wat je denkt, wat je zegt en wat je doet met elkaar in harmonie is,

Mahatma Gandhi


Negen lessen van mensen die tegen alle verwachtingen in kanker hebben overwonnen

De arts Kelly Turner heeft wereldwijd meer dan duizend mensen onderzocht, waarbij sprake was van een radicale remissie; mensen die na een diagnose van ernstige of zelfs terminale kanker volledig genezen zijn. Ze geeft haar onderzoeksresultaten weer in haar boek "Radicale Remissie, de negen speerpunten die een wezenlijk verschil kunnen maken, tegen alle verwachtingen kanker overleven". In haar boek staan de inzichten beschreven van de negen speerpunten die Kelly Turner bij nagenoeg iedere overlevende met een radicale remissie heeft gevonden, inclusief een uitleg van de manier waarop je deze leefregels zelf kunt toepassen.

Wat ze heeft gevonden zijn de volgende negen speerpunten:

1) Het radicaal veranderen van je voedingspatroon: daarbij gaat het om: a) het sterk verminderen of verwijderen van suiker, vlees, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen, b) het sterk verhogen van de consumptie van groenten en fruit, c) het eten van biologische voedingsmiddelen en d) het drinken van gefilterd water.

2) Het in eigen hand nemen van je gezondheid: dit aspecten heeft volgens dr. Turner betrekking op drie dingen: a) een actieve rol bij je genezing spelen, b) de bereidheid hebben om veranderingen in je leven aan te brengen, en c) in staat zijn om met tegenwerking om te gaan. Als praktische voorbeelden noemt ze bijvoorbeeld: zoek een huisarts die niet geïrriteerd raakt als je vragen stelt of je eigen onderzoek ter sprake brengt, schrijf op welke verbeteringen je zou kunnen gebruiken op fysiek, mentaal/emotioneel en spiritueel gebied.

3) Het volgen van je intuïtie: a) het lichaam weet wat het nodig heeft om te genezen: word je bewust van de manier waarop je leven uit balans is geraakt en maak de benadering van die onevenwichtigheden tot een integraal onderdeel van je genezingsplan: b) er zijn vele manieren waarop intuïtie tot uiting komt, zoals dromen, een gevoel in je lichaam, een innerlijke stem; hoe vaker je intuïtie op jouw eigen wijze benadert, des te helderder worden de boodschappen, c) iedereen moet een andere verandering doorvoeren: dat is de reden dat het cruciaal kan zijn om naar je intuïtie te luisteren. Voor de één betekent dit het veranderen van het voedingspatroon of het gebruik van supplementen, voor de ander het veranderen van relaties.

4) Het gebruiken van kruiden en supplementen: met als doel: a) verbetering van de vertering van je voedsel, b) het versterken van het immuunsysteem en c) het ontgiften van het lichaam. Dr. Turner noemt daarbij dat goede voeding wel de basis is. Denk bijvoorbeeld aan iedere dag wat gefermenteerd voedsel eten, zoals zelfgemaakte komboecha thee of zuurkool, zodat geen supplementen meer nodig zijn met probiotica. Of vaker koken met antibacteriële voedingsmiddelen en kruiden zoals knoflook of kurkuma, om het gebruik van antibiotica te verminderen.

5) Het loslaten van onderdrukte emoties: het gaat daarbij om alle emoties uit het verleden waar je je nog aan vasthoudt, ongeacht of het een positieve, negatieve, bewuste of onbewuste emotie is. Meestal gaat het om negatieve emoties, zoals angst, spijt of droefenis, maar we kunnen ook vasthouden aan positieve emoties zoals blijdschap. Het loslaten van onderdrukte emoties in het systeem van lichaam-geest-ziel is geen makkelijke opgave. Naast inspirerende voorbeelden noemt Kelly tips zoals het bijhouden van een gedachtendagboek, dagelijks vergeven, een cursus stressmanagement volgen, een lijst met meest emotionele momenten uit je leven maken en die met je eigen ceremonie verbranden. Het einddoel dat Kelly Turner noemt, is dat je als je waterval bent, waarbij emoties in een reactie op het huidige moment opwellen, om vervolgens als water van een waterval direct door je heen weg te stromen. Het gaat er dus niet om 100% gelukkig te zijn, maar eerder om alle emoties bij ons naar binnen, door ons heen en weer uit ons te laten stromen.

6) Het versterken van positieve emoties: wanneer we ons gelukkig en liefdevol voelen, wordt ons fysieke lichaam overspoeld met immuuncellen, ons emotionele leven is vrij van stress en zorgen en onze sociale relaties en relaties op het werk worden beter. Met de positieve emoties worden hier bedoeld: geluk, vreugde en liefde. Liefde staat voor het houden van jezelf, het leven en van anderen. Daarbij gaat het om liefde geven én liefde ontvangen. Om jezelf gelukkiger te voelen kun je dingen doen die je angst uit en vreugde aanzetten, al is het maar voor een paar minuten per dag. Sommige mensen vinden het fijn om naar een kosmisch filmpje te kijken op YouTube, een yogales te volgen, of een geliefd persoon te bellen. Stap voor stap kun je doelbewust vaker dit soort activiteiten doen, totdat het gevoel van geluk steeds meer tijd van de dag in beslag neemt. Het is niet zo dat je je iedere dag de héle dag gelukkig moet voelen. Het is het meest gezond om alle emoties, positief of negatief, die in je opkomen intens te voelen en dan volledig los te laten. Ga bijvoorbeeld spelen met je bittere instelling; geef het een naam 'Bittertje' en overdrijf het gemopper. Laat 'Bittertje' erop los gaan. Dit haalt de emotie uit de schaduw en brengt die naar de oppervlakte, in haar volle gedaante. Bij jezelf brengt het de humor naar voren door er zo mee te spelen. Andere tips voor meer plezier zijn: begin iedere dag met een glimlach of een gevoel voor dankbaarheid - gebruik de media kritisch, omdat die vaak negatief is en angst opwekt - let op je vermaak - zoek vrienden om plezier mee te maken - word actief: doe de dingen die je gelukkig maken en die je dagelijks kunt doen - ga 's avonds na of je vandaag tenminste één moment of meer van geluk hebt ervaren.

7) Het omarmen van sociale ondersteuning: Kelly Turner schrijft dat de mensen met kanker geloven dat de liefde die ze van anderen kregen toen ze ziek waren hun lichaam daadwerkelijk hielp te genezen. Liefde wordt gezien als een hoogfrequente energie die helpt om energetische blokkades op te ruimen en het evenwicht van de lichaamsfuncties te herstellen. Een sterk sociaal netwerk verlengt je leven; het maakt daarbij niet uit of die sterke ondersteuning komt van twee goede vrienden, dertig kennissen of één echtgenoot. Onderzocht is dat het ontvangen van liefde en sociale ondersteuning tot een duidelijke verhoging van sterk geneeskrachtige hormonen leidt. Belangrijk is dat je je door de sociale ondersteuning niet alleen voelt. Verder noemt dr. Kelly dat ook lichamelijke aanraking van belang is, zoals een arm die om je heen wordt geslagen, of een pijnverlichtende massage. Als tips noemt ze bijvoorbeeld: iemand bellen en vertellen dat je aan hem dacht en wil weten hoe het met hem of haar gaat - het vragen om hulp of (aan iemand die ziek is) het aanbieden van hulp bij boodschappen of het huishouden - een dagje sauna of een sportwedstrijd plannen (of iemand die ziek is daarvoor uitnodigen) - gezonde maaltijden langsbrengen.

8) Het verdiepen van je spirituele verbinding: hierbij gaat het om het idee van lichamelijke genezing als gevolg van je verbinding met een diepere (of hogere) energie. Sommige mensen personaliseren dit als God, sommigen noemen het de ziel en anderen generaliseren het als een alomtegenwoordige levenskracht en noemen het energie, chi of prana. Mensen die huiveren bij het woord spiritueel, kunnen de woorden spirituele energie vervangen door diepe, vredige energie. Het gaat daarbij om de volgende aspecten: 

a) spiritualiteit als gewaarwording: de spirituele energie wordt tegelijkertijd gevoeld als een lichamelijke sensatie én een intense emotie. Voor de één is dat na een goede yogales, of een middagdutje. Voor de ander is dat na een diep gebed, meditatie of chanten. b) Het ervaren van onvoorwaardelijke, universele liefde, die het gevoel geeft met alles en iedereen samengesmolten te zijn. c) Het belangrijkste deel van onszelf is de ziel of spirituele energie; het lichaam is als het ware het huis van de ziel. Het is belangrijk om daar regelmatig contact mee te maken. d) Het is belangrijk om het maken van het contact met de ziel regelmatig te oefenen; op die manier ga je makkelijker van doen naar de oorspronkelijke toestand van zijn. e) Ongeacht welke oefening je kiest - zoals bijvoorbeeld gebed, meditatie, hardlopen, yoga - de eerste stap naar het in contact komen met de spirituele energie is het stil maken van je geest. Kelly Turner noemt een aantal ideeën van spirituele beoefening die je kunt proberen: doe je ogen dicht dicht en neem tien diepe in- en uitademingen, terwijl je je handen op je onderbuik legt zodat je je handen op het ritme van de ademhaling op en neer voelt gaan. Tel daarbij in jezelf tot 10 tien en kijk of je je al kalmer voelt. - Maak een wandeling van tien minuten en neem niets mee, behalve eventueel kalmerende muziek: let tijdens het wandelen op de wereld om je heen. Als je geest rusteloos wordt zeg dan tijdens de volgende uitademing: 'ik ben dankbaar voor...'. - Download of leen een geleide fantasie of een geleide meditatie en ga die doen. Als je je rustiger voelt na één van deze of een andere methode, verplicht jezelf dan om dit twee weken lang iedere dag te doen. 

9) Het hebben van sterke redenen om te leven: Kelly Turner schrijft in het haar boek dat de mensen die zij heeft onderzocht een sterke levenslust hadden. Drie belangrijke onderdelen daarvan zijn: a) De wil om te leven komt uit de kern van je wezen en moet onvoorwaardelijk zij. b) De geest stuurt het lichaam aan en niet andersom. Wetenschappelijk is bewezen dat, wanneer je een sterkte gedachte of emotie hebt, er krachtige hormonen direct aan je bloedsomloop worden afgegeven; ze hebben dan, afhankelijk van de aard van die gedachte of emotie, ofwel een heilzaam ofwel een schadelijk effect op het immuunsysteem. c) Om enthousiast over het leven te kunnen zijn, dienen mensen vaak (weer) in contact met hun diepste verlangens of hun roeping te komen. Voor veel mensen gaat het daarbij om creativiteit in hun leven te brengen. Actiepunten die Kelly Turner noemt, om het leven zinvollere en bruisender te maken, zijn onder andere: schrijf op hoeveel jaar je wilt leven - schrijf je ideale levensbeschrijving - schrijf ook op wie jou in de ideale situatie zal overleven (bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen) en hoe je herinnerd wilt worden door wat je hebt bereikt - maak een lijst met al je huidige redenen om te leven en van het leven te genieten - vind je jouw persoonlijke roeping, door onder meer op te schrijven wat je zou doen als alles mogelijk was en je gegarandeerd en totaal succesvol was in alles wat je van plan bent; schrijf op een andere dag op waar je je tijd aan zou besteden, als je niets in je huidige leven zou veranderen, en je nog maar anderhalf jaar te leven hebt.

 

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”, aldus Franciscus van Assisi

Wanneer we zelf verantwoordelijkheid nemen voor onze gedachten, gevoelens en gedrag, zijn we in staat om veranderingen aan te brengen wanneer ons leven daar om vraagt. We hebben de regie en zijn er niet aan overgeleverd. Daar is echter wel moed voor nodig; ook al vind je iets spannend of eng, tóch doe je de dingen die belangrijk voor je zijn. Voorbij je angst dus.

Bepaalde omstandigheden en situaties zijn echter niet maakbaar of te sturen. Zoals wij bijvoorbeeld niet het leven van een ander kunnen leiden. Het is dan de kunst om dit in te zien en te erkennen, en om het vervolgens te accepteren en los te laten. Wijsheid is leren inzien wanneer we zelf veranderingen aan kunnen brengen in ons leven én wanneer we ons juist mogen overgeven aan ons leven.

Zuster Jayanti is expert in de spirituele energie als werkwijze om tot spirituele verbinding te komen. Zij beschrijft meditatie als één manier om een gewaarwording van spirituele energie te hebben:

"Waar je maar in diepe verbinding, in diep gesprek, of zelfs in diepe stilte bent, maar in de aanwezigheid van slechts het goddelijke, het hogere - dat is meditatie... Dus wat er dan gebeurt in die staat van verbondenheid, is dat je dat licht, die energie, niet alleen de ziel in maar ook de ziel uit trekt, en de stralen strekken zich ook in het lichaam uit.

Het is net als de warmte van de zon. Je kunt die energie voelen, maar niet alleen op een oppervlakkig niveau op je huid, maar je kunt voelen dat je lichaam die warmte en die energie in zichzelf absorbeert... Het is eigenlijk een genezingsproces. Het helpt het lichaam als het ware genezen... Het belangrijkste advies dat daarom aan mensen met een lichamelijke aandoening wordt gegeven, is dat ook om te gaan mediteren en zich volledig bewust te worden van iedere gedachte en actie. Deze werkwijze helpt om de persoon in kwestie weer in verbinding met de hogere - of goddelijke - energiebron te brengen, hetgeen het belangrijkste aspect van zijn wezen is." 

"Als iemand je vertelt dat je het niet kan, dan bedoelen ze eigenlijk dat ze het zelf niet kunnen”, aldus Sean Stephenson

Sean Stephenson is een Amerikaanse therapeut, schrijver van zelfhulp boeken en motivatial spreker. Hij is geboren met osteogenesis imperfecta. Het gevolg hiervan is dat hij nog geen meter lang is, hele broze botten heeft en in een rolstoel zit. Hij heeft als geen ander vaak te maken gekregen met de beperkende overtuigingen van andere mensen die zich niet konden voorstellen dat hij iets zou kunnen, omdat zij zélf niet konden zien waarom hij het wel zou kunnen. Veel mensen geven met alle goede bedoelingen adviezen dat iets niet kan of dat je je iets beter niet kan doen. Laat je er niet door weerhouden. Als jij erin gelooft kun je het onmogelijke mogelijk maken. Zegt iemand tegen je dat het niet kan, denk dan aan de quote van Sean en bewijs het tegendeel. Sean vertelt een inspirerend verhaal dat je hieronder vindt.

 Verbinding met jouw ziel door meditatie

Zoek je verbinding met jouw ziel en met de levensenergie, gidsen of overleden vrienden of familie die jou dierbaar zijn? Iedereen kan dat. Deze meditaties maken jou stil, zodat je ruimte maakt voor jouw eigen ziel, de levensenergie van al wat is én van zielen om ons heen. Ze komen uit het boek "Mediumschap: een geschenk uit de hemel" van José Gosschalk en Karel Besseling.

Oefening 'in de power meditatie'

Ga zo vaak als je kunt in de power zitten, 10 minuten of langer. Op een rustige plek, zonder muziek.

1) Luister naar je adem. Je ademt liefde in, vrede. Je ademt alle stress en spanning van je af, laat alle spanning van je afglijden. Rust en vrede maken zich van je meester. Observeer je ademhaling. Bij elke ademhaling relax je meer en meer. Je hele lichaam ontspant zich, deel voor deel: je benen, buik, hals, hoofd. Observeer het natuurlijke ritme van je ademhaling. Ga naar het centrum van wie je bent: je ziel. Zie je ziel als licht of voel het. Je geest versmelt met dat lichtpuntje. Met de vlam van je ziel. Ontsteek het vuur in je ziel. Visualiseer dat licht, het centrum van jouw zijn. Met elke ademhaling wordt dat licht sterker en sterker, zodat jij zelf ook ruimer en ruimer wordt. Je hele lichaam wordt licht. Dit licht is wat jij bent. Dit licht is alles wat jij ooit bent geweest. Deze kracht is de potentie voor alles wat nog komen gaat. Dat is de kracht van jouw ziel, en jij concentreert je daarop. Je blijft je bewust van je ademhaling. Ruimer worden op een uitademing, vasthouden en erin verzinken op een inademing. Het licht wordt groter dan jouw lichaam. Voel hoe dit licht groter en groter wordt, bij elke ademhaling. Bij elke ademhaling zie je meer en meer licht. Groter dan deze kamer, groter en groter. Tot het andere werelden gaat omvatten. En jij bent dat licht, jij bent het centrum. Het licht van jouw geest, van jouw ziel. Dit licht bevat elk aspect van jou: het verleden, heden en dat wat je nog gaat worden. Zit in het centrum van dit prachtige licht, van deze hoge trilling, van deze kracht. Geniet ervan, van de kracht van jouw spirit, van jouw ziel. Voel de stilte, de rust, de liefde, de schoonheid van jouw hogere trillingen (ga langer dan 5 minuten zitten in deze energie).

2) Je wordt je bewust van een nog groter licht, boven je. Je wordt je bewust van een een grote kracht, een enorm lichtveld. Langzaam, op elke ademhaling, verplaatst je eigen licht, je eigen kracht zich naar dat grotere lichtveld. Het centrum van wie jij bent, komt steeds dichterbij dit enorm uitgebreide, intens krachtige lichtveld. Je voelt dat jouw lichtveld versmelt met dit lichtveld, met het licht van de spirituele werkelijkheid, waar jij deel van uitmaakt. Met elke ademhaling versmelt jouw licht meer en meer met dat grote, krachtige, intense lichtveld. Je bent in het krachtveld van dat grote licht, je voelt de trillingen van deze frequentie van de spirituele werkelijkheid. Voel de eenheid, een heelheid van deze kracht, van deze heilige kracht waartoe jij behoort. Jouw ziel is de essentie van deze heilige kracht. Voel de liefde, de eenheid, de heelheid van de aanwezigheid van de spirituele wereld of van God.

Langzaam, met iedere ademhaling, breng je je bewustzijn, je concentratie, terug naar je lichaam, naar deze ruimte. Langzaam, op iedere ademhaling, word je je weer bewust van je lichaam, van je ademhaling, van de stoel waar je op zit.

Je kunt deze 'in de power' meditatie ook in drie delen doen: het tussendeel wordt dan gevormd door de astrale wereld, de wereld van de mensen die zijn overgegaan en die je dan ontmoet. Daarna ga je naar het grotere, omvattende, waarvan de meditatie is beschreven bij punt 2.

Als je 'in de power' gaat zitten, gericht op je gidsen, vraag je je gids(en) dichterbij te komen in het tweede deel van je meditatie en daar laat je het verder aan hen over.


"In alles wat leeft ligt een stuk ziel of eeuwigheid besloten. Dat kun je voelen - niet op een verheven manier, maar gewoon met je zintuigen. Het is iets heel levends, iets wat je nooit in de steek laat. Het zit 'm in de getijden, in de bomen die ineens nieuwe scheuten krijgen, in de dingen die veranderingen, groeien, vervallen. Dat is de levenskracht, het wezen van de dingen."

Marten Toonder, in het boek "Wijze mannen"